Vaginaal onderzoek

Uw klachten hebben wellicht te maken met een minder goed functioneren van de bekkenbodemspieren. Via de vagina kunnen deze spieren worden gevoeld en onderzocht. Voorafgaand en tijdens het vaginale onderzoek vertelt de bekkenfysiotherapeut wat zij doet en voelt. Na afloop worden de uitkomsten van het onderzoek met u besproken. Tijdens de menstruatie wordt niet inwendig gewerkt. Zou u voor het onderzoek een badlaken en handdoek willen meenemen?

Het onderzoek vindt plaats in halfzittende houding. Het is mogelijk om mee te kijken met een handspiegel. De bekkenfysiotherapeut begint met het kijken naar de bekkenbodem en vraagt u deze aan te spannen en daarna weer te ontspannen. Ook wordt er gevraagd een keer te hoesten en te persen, om te zien wat er met uw bekkenbodem gebeurt als de druk in de buik toeneemt.

Daarna worden de schaamlippen gespreid om een beter zicht te krijgen op de urinebuis en de vagina. Opnieuw wordt u gevraagd om aan te spannen, te ontspannen, te hoesten en te persen. Vervolgens wordt er met een vinger via de vagina gevoeld naar de spieren van de bekkenbodem, hiervoor wordt wat glijmiddel gebruikt. Er wordt gevoeld naar de dikte en de spanning van de bekkenbodemspieren, naar eventuele pijnpunten en verschillen tussen links en rechts. Om een indruk te krijgen van de kracht en het uithoudingsvermogen zal de bekkenfysiotherapeut u vragen de bekkenbodemspieren op verschillende manieren aan te spannen. De bekkenfysiotherapeut kan op deze manier ook voelen of u in staat bent de urinebuis op te trekken. Daarna zal zij u weer vragen te persen of te hoesten.

Het onderzoek dient geheel pijnloos te verlopen. Indien u toch pijn voelt of het mogelijk vervelend vindt, kunt u het onderzoek ieder moment laten stoppen.