Myofeedback

Onderzoek met behulp van myofeedback

Het inwendig onderzoek kan manueel plaatsvinden, dat wil zeggen met de vinger(s), maar ook middels een myofeedback apparaat. Dit is een apparaat dat een meting doet van de bekkenbodemspieren om een indruk te krijgen van de spanning en de spierfunctie. Zou u voor het onderzoek een badlaken en handdoek willen meenemen?

Hiervoor wordt een probe in de vagina of de anus gebracht om de activiteit van de bekkenbodemspieren te meten. Op deze probe wordt wat gelei aangebracht waardoor het inbrengen makkelijk en pijnloos verloopt. Op een scherm zult u een grafiekje zien die datgene wat de bekkenbodemspieren doen, zal weergeven. Zo kunt u zelf volgen en controleren wat uw bekkenbodemspieren doen.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug of op uw zij. Soms wordt het onderzoek uitgevoerd wanneer u zit of staat.  Uw onderlichaam wordt afgedekt met een handdoek zodat u niet bloot ligt. Op de persoonlijke probe die ingebracht gaat worden, wordt een beetje gelei aangebracht. Wanneer de probe is ingebracht, vraagt de bekkenfysiotherapeut u even helemaal niets te doen. Zo kunt u wennen aan het gevoel van de probe. De bekkenfysiotherapeut bekijkt de spanning van de bekkenbodemspieren in rust.

Vervolgens wordt u gevraagd op verschillende manieren de bekkenbodemspieren aan te spannen. Ook wordt u gevraagd te hoesten en te persen. Wellicht bent u bang om urine of ontlasting te verliezen. Mocht u hier bang voor zijn, dan hoort de bekkenfysiotherapeut dat graag van u. Desondanks is het wel belangrijk te weten wat er tijdens hoesten en persen met de bekkenbodemspieren gebeurt.

Bij deze behandeling registreert het myofeedback apparaat alleen de activiteit die u zelf uitvoert en laat dat zien op het computerscherm. Het apparaat geeft nu geen stroom.

Het onderzoek dient pijnloos te verlopen. Indien u pijn voelt of het mogelijk vervelend vindt, kunt u het onderzoek ieder moment laten stoppen. De bekkenfysiotherapeut vertelt u gedurende het hele onderzoek wat hij doet en wat er gebeurt. Na afloop van het onderzoek wordt met u besproken wat de bevindingen uit het onderzoek zijn.

De aanschaf van de probe komt voor eigen rekening en zal afhankelijk van de gekozen probe variëren van 20 tot 30 euro. De probe is dan van u en zal ook alleen voor u persoonlijk worden gebruikt.

Behalve voor onderzoek kan myofeedback ook tijdens de therapie gebruikt worden. Zo heeft u ook tijdens het oefenen een goede controle over wat uw bekkenbodemspieren doen.

20130822_133830