Bekkenbodemechografie

Met echografie zijn de organen (blaas, darmen, baarmoeder) in het bekken te bekijken. Hierop is te zien of en hoe de bekkenbodemspieren werken
Hierbij mag u op uw rug op een onderzoeksbank gaan liggen, met uw benen iets opgetrokken. De kleren van uw onderlichaam mag u uittrekken (ook uw ondergoed) De bekkenfysiotherapeut zit naast u en smeert de echokop in met gel en drukt de kop licht tegen de schaamlippen. Het is geen inwendig onderzoek, dus de echokop komt niet in de vagina.
De bekkenfysiotherapeut begint met het kijken naar de bekkenbodem en vraagt u deze aan te spannen en daarna weer te ontspannen. Ook wordt er gevraagd een keer te hoesten en te persen, om te zien wat er met uw bekkenbodem gebeurt als de druk in de buik toeneemt. Probeer dan niet plotseling hard te persen, maar begin zacht en ga steeds wat harder persen. De onderzoeker zegt of het hard genoeg is. Uiteindelijk is het de bedoeling dat u zo hard perst als u kunt. Tijdens en na het onderzoek zal de bekkenfysiotherapeut u kort vertellen wat hij heeft gezien.