Anaal onderzoek

De bekkenbodemspieren kunnen worden onderzocht via de anus. Voorafgaand en tijdens het anale onderzoek vertelt de bekkenfysiotherapeut wat zij doet en voelt. Na afloop worden de uitkomsten van het onderzoek met u besproken. Zou u voor het onderzoek een badlaken en handdoek willen meenemen?

Tijdens het onderzoek ligt u, bij voorkeur, op de linker zij. Om een goed zicht op de anus te hebben wordt de rechter bil een klein stukje opgetild. De bekkenfysiotherapeut kijkt eerst naar de bekkenbodemspieren. Er wordt gevraagd om de bekkenbodemspieren aan te spannen en te ontspannen en om te hoesten en te persen. Hierbij wordt er gekeken wat er met de bekkenbodem gebeurt.

Vervolgens wordt er met een vinger via de anus gevoeld naar de binnenste en buitenste kringspier en naar de diepere laag van de bekkenbodemspieren. Er wordt gevoeld naar de dikte en spanning van de spieren en naar eventuele pijnpunten. Daarvoor zal u gevraagd worden nogmaals aan te spannen, te ontspannen, te hoesten en te persen. Zo kan de bekkenfysiotherapeut een indruk krijgen van het functioneren van de bekkenbodem en van eventuele pijn.

Het onderzoek dient geheel pijnloos te verlopen. Indien u toch pijn voelt of het mogelijk vervelend vindt, kunt u het onderzoek ieder moment laten stoppen.

Een ander onderzoeksmethode om de bekkenbodemspieren te beoordelen is door middel van een myofeedback onderzoek of een onderzoek met de rectale oefenballon.