Verzakkingen

Een verzakking betekent dat één of meer organen in het bekken van hun plaats zijn geraakt. Omdat ze onder invloed van de zwaartekracht staan, zullen ze naar “beneden” zakken. Er kunnen verschillende oorzaken zijn:

  • Verzwakt of beschadigd steunweefsel (zware bevalling, baarmoederverwijdering, overbelasting, hormonaal)
  • Chronische buikdrukverhoging (veel tilwerk, hoesten, overgewicht, persgedrag tijdens inspanning)
  • Zwakke bekkenbodemspieren

Er liggen drie organen in het bekken: de blaas, de baarmoeder en de endeldarm. Deze kunnen alledrie verzakken. Een verzakking kunt u voelen en ook zelf zien. Het voelt als een zwaar gevoel onder in de buik en bij de schede. Anderen hebben het gevoel dat er een bal uit de schede hangt. Als u een spiegel op de grond legt en de schaamlippen wat spreidt kunt u zelf zien of er een bolletje uit de schede hangt. Tijdens hoesten en persen neemt de verzakking toe.

Een verzakking is niet gevaarlijk, maar kan wel klachten geven bij plassen of ontlasting. Door de juiste ondersteuning van de bekkenbodemspieren kan een lichte mate van verzakking worden ‘gelift’. Bekkenfysiotherapeutische behandeling kan preventief ter voorkoming van operaties zijn of ter ondersteuning zijn na operatieve ingrepen in de onderbuik. Het verminderen van de druk in de buikholte is belangrijk, door het aanleren van een goede ademhaling, persgedrag en toilethouding.

 

Ga verder naar Pijnklachten