Seksualiteit

Wanneer seksualiteit door u niet als plezierig wordt ervaren maar als vervelend, of als iets waar u tegen opziet, dan kan seksualiteit meer een last dan een lust zijn. Als vrijen pijnlijk is, als u urine verliest tijdens gemeenschap of als er geen erectie ontstaat, ook dan kan bekkenfysiotherapie zinvol zijn voor zowel vrouwen als mannen.

Bij vrouwen omsluiten de bekkenbodemspieren de vagina. Om gemeenschap mogelijk te maken moeten deze spieren zich ontspannen. Als er teveel spanning op deze spieren staat kan gemeenschap pijnlijk worden. Bij continue verhoogde spierspanning in de bekkenbodem worden ook de bloedvaten naar de huid, naar het vaginale of anale slijmvlies afgeklemd. Dit heeft een tere en kwetsbare huid tot gevolg waardoor bij de vrouw pijn ontstaat bij gemeenschap. Maar ook als ze te slap zijn, dan kan er een verzakking ontstaan of urineverlies optreden. Als de spierspanning in de bekkenbodem te laag is, kan dit tot gevolg hebben dat de schede wijd is en dat er weinig gevoel is tijdens gemeenschap. Problemen met het krijgen van een orgasme kunnen hier ook een gevolg van zijn.

Om geslachtsgemeenschap mogelijk te maken voor mannen moet een erectie voldoende stijf zijn en lang genoeg aanhouden. Voor een erectie zijn er drie dingen nodig; een penis, opwinding en een veilige omgeving. Lukt dit niet dan kunnen er lichamelijke of psychische oorzaken aan ten grondslag liggen. Bekkenfysiotherapie kan daarbij helpen, eventueel in samenwerking met andere disciplines. Bij mannen zitten aan de basis van de penis twee spieren die de stijfheid van de erectie kunnen beïnvloeden. Zijn deze spieren te zwak dan kan er teveel bloed uit de penis wegstromen. Zijn deze spieren te gespannen dan kan er niet genoeg bloed naar de penis stromen. Het gevolg van beide is dat de erectie onvoldoende is.

Bij mannen kunnen pijnklachten in het genitale gebied samenhangen met een stoornis van de bekkenbodem. Het aanleren van coördinatie en/of relaxatie van de bekkenbodem kan hierbij effectief zijn wanneer de bekkenbodem bijv. te gespannen of verkrampt is.

Natuurlijk kunnen er veel meer problemen zijn die hier niet vermeld worden, schroom niet dit te vragen en vergeet niet: vrijen is meer dan gemeenschap, ga ook eens op zoek naar andere leuke manieren om te vrijen.