Chronische bekkenpijn

Pijn is een vervelend gevoel en is meestal een alarmsignaal. De pijn kan zich bijvoorbeeld bevinden in de geslachtsorganen, de onderbuik,de blaas,de lies of het gebied rond de anus.

Een kenmerk van chronische pijn is de verandering die in de hersenen en het zenuwstelsel optreedt. Herhaaldelijke blaasontstekingen kunnen bijvoorbeeld de hersenen en het zenuwstelsel ‘allergisch’ maken voor alles wat met de blaas gebeurt.

Als de blaas weer tot rust is gekomen, (de ontsteking is weg) kunnen de hersenen normale signalen ( bijvoorbeeld een gevoel van spanning) nog steeds vertalen in pijn. Ook kan de blaas, nadat de aandoening genezen is, onterecht krachtig signalen blijven afgeven.

Chronische bekkenpijn wordt door mannen en vrouwen ervaren in lichaamsdelen die verbonden zijn met het bekken zonder dat er sprake is van een medisch kwaadaardige aandoening . (European Association of Urology. Guidelines on Chronic Pelvic Pain, 2008).

In een langdurig overactieve bekkenbodem kunnen myogene trigger points (pijnpunten in de spieren) ontstaan.

Deze pijnpunten kunnen een rol spelen bij het ontstaan en in stand houden van o.a. buikpijn, blaaspijn, scrotumpijn, prostaatpijn, vaginale pijn. Myofasciale trigger points kunnen zich ook bevinden in de buikspieren, bilspieren, bovenbeenspieren, heupspieren en lage rugspieren.

Dit kan problemen veroorzaken tijdens plassen, poepen en vrijen zoals buikpijn, veelvuldig hevige aandrang, opgeblazen gevoel en niet goed kunnen plassen.

De pijnlijke plek is niet altijd direct aan te wijzen of aan te raken. Dit fenomeen heet weerpijn (referred pain). De pijn wordt dan op een andere plek gevoeld dan waar de bron van het pijnsignaal zich eigenlijk bevindt. Een pijnpunt in de diepe bilspier kan weerpijn geven in de lies, heup of pijn veroorzaken bij het vrijen.

Een aantal voorbeelden van pijn in het bekkenbodemgebied zijn:

  • Rugklachten, de oorzaak blijkt een verzakking van de baarmoeder te zijn.
  • Pijn bij het scrotum uitstralend naar de bovenbeen, buik, perineum of lies., de oorzaak kan een overactieve
    (gespannen) bekkenbodem te zijn.
  • Pijn bij het heiligbeen tijdens zwangerschap, de oorzaak blijkt zwangerschap gerelateerde rugpijn te zijn.

De pijn kan uw leven gaan beïnvloeden en een belangrijke rol gaan spelen. U kunt misschien niet meer sporten, niet meer uitgaan, en misschien zelfs niet meer werken. Pijn leidt ook tot slaapproblemen en daar wordt je moe van. En als je moe bent kan je weer minder goed met pijn om gaan.

De bekkenbodem kan een belangrijke rol hebben in het ontstaan van pijnklachten in het bekkengebied. Zo kan het te vaak en te sterk aanspannen van de bekkenbodemspieren leiden tot hinderlijke pijn. Hierdoor kunnen zenuwen en bloedvaten bekneld raken, waardoor de pijn toe kan nemen. Bij de behandeling van chronische pijnklachten is een goede analyse van de klachten en het omgaan met de klachten van belang, vaak in samenwerking met andere zorgverleners.

Revalidatiearts Loes Swaan geeft een duidelijke uitleg over chronische pijn. In dit filmpje krijgt u inzicht in wat pijn is, de behandeling van chronische pijn en handreikingen om te gaan met chronische pijn in het dagelijks leven.