Pijnklachten

Pijn is een vervelend gevoel en is meestal een alarmsignaal. De pijn kan zich bijvoorbeeld bevinden in de onderbuik, de blaas, de lies, de geslachtsorganen of het gebied rond de anus. Pijn is soms goed te verklaren, bijvoorbeeld bij een gebroken been. In een aantal gevallen kan pijn moeilijk te verklaren zijn.

Een aantal voorbeelden van pijn in het bekkenbodemgebied zijn:

  • Rugklachten, de oorzaak blijkt een verzakking van de baarmoeder te zijn.
  • Pijn bij het scrotum uitstralend naar de benen, de oorzaak blijkt een overactieve
    (gespannen) bekkenbodem te zijn.
  • Pijn bij het heiligbeen tijdens zwangerschap, de oorzaak blijkt zwangerschap gerelateerde rugpijn te zijn.

De pijn kan uw leven gaan beïnvloeden en een belangrijke rol gaan spelen. U kunt misschien niet meer sporten, niet meer uitgaan, en misschien zelfs niet meer werken. Pijn leidt ook tot slaapproblemen en daar wordt je moe van. En als je moe bent kan je weer minder goed met pijn om gaan.

De bekkenbodem kan een belangrijke rol hebben in het ontstaan van pijnklachten in het bekkengebied. Zo kan het te vaak en te sterk aanspannen van de bekkenbodemspieren leiden tot hinderlijke pijn. Hierdoor kunnen zenuwen en bloedvaten bekneld raken, waardoor de pijn toe kan nemen. Bij de behandeling van chronische pijnklachten is een goede analyse van de klachten en het omgaan met de klachten van belang, vaak in samenwerking met andere zorgverleners.

Verder naar Bekkenpijn