Dit wordt ook wel incontinentie voor ontlasting genoemd. Het ongewild verlies van ontlasting kan vele vormen aannemen. Het kan zijn dat u een windje niet goed kunt tegenhouden. Dit kan een eerste teken zijn van een slecht werkende sluitspier of bekkenbodem. Als u regelmatig een poepveeg in uw onderbroek ziet, is dat ook een vorm van verlies. Als deze streep duidelijker zichtbaar is, kan het ontlasting zijn die u verliest. Misschien verliest u alleen als de ontlasting erg dun is, mogelijk verliest u ontlasting als die vormvast is.
Ontlastingsverlies kan sociaal zeer beperkend zijn. Volgens voorzichtige schattingen heeft 2 % van alle Nederlanders, die ouder zijn dan 45 jaar, last van ongewild verlies van ontlasting. Het is begrijpelijk dat deze klacht vaak nog veel meer in de taboesfeer ligt dan ongewenst urineverlies. Een beschadiging van de anale kringspieren kan de oorzaak zijn van incontinentie voor ontlasting. Maar ontlastingsverlies kan ook ontstaan door verslapping van spier- en bindweefsel (bijv. bij het ouder worden, tijdens en na de overgang), of na een operatie in de onderste dikke darm en/of anale gebied.
Is er sprake van een functiestoornis in de bekkenbodem dan kan bekkenfysiotherapie daarbij helpen. Afhankelijk van het probleem van de bekkenbodem kan deze getraind worden in ontspanning en coördinatie of kracht. Ook leert de bekkenfysiotherapeut goed toiletgedrag aan en geeft adviezen.