Piriformis syndroom

Wat is het piriformis syndroom?

Het piriformis syndroom is een weinig voorkomende oorzaak van bilpijn en ischias. De piriformis spier ligt diep in de bil en loopt van het sacrum (stuitje) naar de heup kop (femur). De piriformis spier roteert en stabiliseert het heup gewricht. De nervus ischiadicus (de grote beenzenuw) loopt direct onder de piriformis spier. Door deze ligging kan de nervus ischiadicus onder druk komen te staan wanneer de piriformis spier opgezwollen is. Deze aandoening wordt het piriformis syndroom genoemd.

Wat zijn de oorzaken?

Het piriformis syndroom ontstaat meestal door verkorte en/of gespannen piriformis sier. Dit ontstaat meestal na overbelasting van de piriformis spier, letsel aan de lumbale wervelkolom of herhaalde gespannenheid of trauma van de piriformis spier. Het piriformis syndroom komt vaker voor in sporten of activiteiten waarbij deze spier veel wordt gebruikt. Deze activiteiten kunnen zijn: rennen (voornamelijk bij het veranderen van richting), sprinten, springen, squaten of lunges.

Wat zijn symptomen van het piriformis syndroom?

Personen met het piriformis syndroom ervaren pijn diep in de bil. Deze pijn kan ook uitstralen naar de rug, dij, kuit, enkel of voet. Personen met het piriformis syndroom ervaren typisch pijn wanneer de piriformis spier op rek wordt gebracht. Deze rek ontstaan wanneer de knie naar de tegenovergestelde schouder wordt getrokken of tijdens krachtige samentrekking van de piriformis spier (bijvoorbeeld tijdens het veranderen van ren-richting). Andere activiteiten die klachten kunnen uitlokken zijn: zitten, trap op lopen, squaten en lunges. Bijkomend kan bij deze personen een vermindering van de bewegingsuitslag van de heup worden waargenomen en ervaart men drukpijn ter hoogte van de piriformis spier.

Woe wordt de diagnose gesteld?

Meestal is een anamnese(het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut, voldoende om tot de diagnose te komen. Verder onderzoek, zoals een MRI scan of echo kan in sommige gevallen bijdrage aan het bevestigen van de diagnose.

Wat is de prognose?

Met stellen van een vroegtijdige diagnose en adequate fysiotherapeutische behandeling, kan dit syndroom binnen een aantal dagen tot weken herstellen. Bij ernstige of chronische gevallen kan herstel significant langer duren.

Welke factoren kunnen bijdragen tot het ontwikkelen van het pirifomis syndroom?

Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van het piriformis syndroom. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Sommige factoren kunnen zijn: weinig flexibiliteit (piriformis spier en heup adductoren), gewricht stijfheid (voornamelijk van de heup, onderrug, SI en pelvis), spierzwakte (voornamelijk de bilspieren en de piriformis), verkeerde, overmatige of te zware training, slechte houding, slechte pelvis- of core stability,spierdisbalans, Lage rug blessure.

Welke fysiotherapeutische behandeling wordt er toegepast?

Afhankelijk van de oorzaak en de stoornissen kan de fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit:

  • Weke delen massage (soft-tissue)
  • Dry-Needling therapie
  • Triggerpointtherapie
  • Medical taping
  • Gewricht mobilisatie
  • Stretchen
  • Progressieve oefeningen om flexibiliteit, kracht en core stability te bevorderen
  • Advies
  • Training en aanpassingen van activiteit

video piriformis syndroom