Bekkenpijn

Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van klachten van en rond hun bekken. Bij bekkenpijn kan de pijn zich rond het schaambeen, het stuitje, links of rechts onder in de rug bevinden. Deze pijn ontstaat vaak bij het starten van een beweging, bij lang een plek staan en slenteren. De klachten worden beïnvloed door vermoeidheid, bewegen en belasting.

Tijdens de zwangerschap, zo rond de 20ste week, maakt het lichaam zwangerschapshormonen aan die de banden van het bekken verweken, waardoor de verbindingen tussen de verschillende bekkendelen soepeler worden. Deze verweking is dus een natuurlijk verschijnsel dat bij elke zwangere optreedt en is nuttig zodat het kindje geboren kan worden. Er bestaat ook een traumatische of mechanische vorm van bekkenpijn: deze wordt veroorzaakt door een ongeval of trauma (zoals vallen met de fiets, van de trap vallen of een heel zware bevalling) of een sportletsel (sliding bij voetbal).

Wanneer er een standsverandering ontstaat tussen de beide bekkenhelften of als er geen goede balans is tussen belasting en belastbaarheid, kunnen er klachten ontstaan. Bekkenpijnklachten kunnen na een bevalling verdwijnen, soms blijven ze langer bestaan. Door de juiste training van het spierkorset kan het bekken stabieler worden. Zwakke spieren worden versterkt en overbelaste spieren moeten ontspannen om weer een goede balans te krijgen. Rust en blijven liggen is meestal niet de oplossing.

Het doel van de behandeling is het herstellen van de balans tussen belasting en belastbaarheid. Dit betekent een evenwicht tussen wat het lichaam kan en wat het vraagt. De signalen die het lichaam uitzendt moeten serieus worden genomen. De bekkenfysiotherapeut geeft advies over het juiste evenwicht tussen rust en activiteit en over de juiste houding.

Verder naar Seksualiteit