Wat is bekkenfysiotherapie?
Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut heeft na de opleiding fysiotherapie een driejarige opleiding op master niveau (MSc) gevolgd. Waarin ze zich specialiseert in gezondheidsproblemen in de bekkenregio. De bekkenfysiotherapeut behandelt zowel mannen als vrouwen met problemen in de lage rug, het bekken, blaas, darmen, buik en bekkenbodem. Bekkenfysiotherapie is een erkend specialisme binnen de fysiotherapie.
De spieren in de lage rug, buik en bekken spelen een belangrijke rol bij houding en beweging. Daarbij hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij plassen, ontlasten en vrijen. De spieren kunnen bijvoorbeeld te zwak zijn, juist te gespannen of niet op het juiste moment worden gebruikt. Niet iedereen voelt deze spieren, waardoor bewuste controle soms niet mogelijk lijkt. De bekkenfysiotherapeut kan u helpen de controle hierover te herwinnen.
Als u een afspraak gemaakt heeft voor behandeling zal onderzocht worden hoe uw rug, bekken en bekkenbodemspieren functioneren. Dit gebeurt door middel van een gesprek en een bekkenfysiotherapeutisch onderzoek. Als de bekkenfysiotherapeut uw klachten en de werking van alle relevante spieren rondom het bekken goed in kaart gebracht heeft, wordt samen met u een speciaal op uw klachten gericht behandelplan opgesteld.
Met welke klachten kunt u terecht bij de bekkenfysiotherapeut?
- ongewild verlies van urine, winderigheid en/of ontlasting
- niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
- plasproblemen: moeilijk kunnen (uit)plassen, slechte straal, nadruppelen
- moeizame stoelgang
- verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
- pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
- pijn bij het vrijen, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem
- fysiotherapeutische begeleiding voor en/of na operaties in de onderbuik
- bekkenpijn, al dan niet in relatie tot zwangerschap en bevalling
- fysiotherapeutische begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling