Rectale oefenballon

Oefentherapie met behulp van de rectale oefenballon

Bij ontlastingsproblemen kan de rectale oefenballon als hulpmiddel worden gebruikt. Afhankelijk van de resultaten uit het onderzoek kan de bekkenfysiotherapeut in overleg met u besluiten om te gaan oefenen met behulp van de rectale ballon. Wanneer gebruik gemaakt gaat worden van de rectale ballon zal de uitvoering hetzelfde zijn als bij het onderzoek.

Bij incontinentie voor ontlasting kan worden geoefend op het kunnen vasthouden van steeds een beetje meer lucht in de oefenballon door de bekkenbodem aan te spannen tijdens vulling van de rectale ballon. Op deze manier neemt de hoeveelheid ontlasting die vastgehouden kan worden mogelijk ook toe en zal het verlies afnemen. Dergelijke oefeningen kunnen gedaan worden in rust (lig en zit), maar ook tijdens activiteiten (lopen, bukken en traplopen). Alle activiteiten waarbij ontlasting dreigt te worden verloren kunnen worden nagebootst.

Bij obstipatie gebruiken we de rectale oefenballon voor het leren herkennen van vulling van de endeldarm en het leren herkennen van drang. Ook de juiste manier van ontlasten kan worden geoefend. Veel mensen blijken namelijk paradoxaal te persen. Dit betekent dat zij tijdens het persen hun anale kringspier (deel van de bekkenbodem) gesloten houden.

Het oefenen dient pijnloos te verlopen. Indien u pijn voelt of het mogelijk vervelend vindt, kunt u het onderzoek ieder moment laten stoppen. De bekkenfysiotherapeut zoekt dan samen met u naar andere manieren om te oefenen.