Myofeedback

Oefentherapie met behulp van myofeedback

Afhankelijk van de resultaten uit het onderzoek kan de bekkenfysiotherapeut in overleg met u besluiten om te gaan oefenen met behulp van de myofeedback. De myofeeback wordt gebruikt om te kunnen controleren en zich daarmee beter bewust te worden van de activiteiten van de bekkenbodemspieren. De bekkenfysiotherapeut geeft u opdrachten om te oefenen en u kunt zelf op het scherm zien wat of u doet. De uitvoering is hetzelfde als bij het onderzoek. Ook tijdens de behandeling ligt u op uw rug of op uw zij. Er wordt gewerkt met een vaginale of anale probe. Bij mannen wordt altijd gebruik gemaakt van een anale probe. Tijdens de menstruatie wordt niet inwendig geoefend. Zou u bij het gebruik van myofeedback een badlaken en handdoek willen meenemen?

Voor veel mensen werkt het erg stimuleren om de activiteit van de bekkenbodemspieren via het scherm te kunnen volgen. U krijgt een goed inzicht in wat u doet en u leert het gevoel van aanspannen en ontspannen goed kennen. Op deze manier leert u op den duur uw bekkenbodemspieren gebruiken zonder controle van het apparaat.

Het oefenen dient pijnloos te verlopen. Indien u pijn voelt of het mogelijk vervelend vindt, kunt u de behandeling ieder moment laten stoppen. De bekkenfysiotherapeut zoekt dan samen met u naar andere manieren om te oefenen.

20130827_112515