Elektrostimulatie

Er zijn verschillende redenen om elektro-stimulatie te gebruiken in de behandeling. De meest voorkomende zijn:

  • Het moeilijk kunnen voelen van de bekkenbodemspieren
  • Krachtsverlies van de bekkenbodemspieren
  • Een hoge spierspanning van de bekken-bodemspieren
  • Pijn in het bekkenbodemgebied
  • Een onrustige blaas

Bij het moeilijk kunnen voelen of bij krachtsverlies van de bekkenbodemspieren kan de elektrostimulatie zo ingesteld worden dat het een elektrisch signaal aan de bekkenbodemspieren geeft, zodat deze gaan aanspannen. Normaal spannen deze spieren aan door een elektrisch signaal van de hersenen naar de bekkenbodemspieren. Met de elektrostimulatie is dit signaal na te bootsen en voelt u hoe de bekkenbodemspieren aanspannen.

Bij een onrustige blaas wordt er een stroomvorm gebruikt die de blaas wat rustiger maakt. Hierdoor neemt de drang af en hoeft men niet zo vaak te plassen.

Bij pijn in het bekkenbodemgebied en bij een onrustige blaas kan er ook behandeld worden met elektrostimulatie via de rug en/of het been. Wanneer je op de rug en/of op het been stroom geeft, dan komt de stroom in het ruggenmerg op het niveau van de blaas binnen. Het effect van de stroom breidt zich uit over het hele ruggenmergniveau en beïnvloedt zo de blaas. Zo is het ook mogelijk een pijnstillende behandeling via de rug en/of het been te geven.

Bij elektrostimulatie worden de bekkenbodemspieren gestimuleerd met milde elektrische prikkels.  Deze kan worden gegeven via een persoonlijke vaginale of anale probe, die u wellicht kent van het myofeedback onderzoek. Bij mannen wordt altijd gebruik gemaakt van een anale probe. Bij vrouwen wordt bij klachten op het gebied van plassen en seksualiteit meestal gebruik gemaakt van een vaginale probe. Gaat het om ontlastingsklachten, dan zal er gebruik worden gemaakt van een anale probe. Tijdens de menstruatie wordt niet inwendig geoefend.

Soms is het mogelijk dat u zich zelf thuis met een ‘thuisapparaatje’ gaat behandelen. Wanneer u hiervoor in aanmerking komt, zal de bekkenfysiotherapeut dit uitgebreid met u doornemen.

De behandeling

Tijdens de behandeling ligt u op uw rug of op uw zij. Uw onderlichaam wordt afgedekt met een handdoek. Op de persoonlijke probe die ingebracht gaat worden, wordt een beetje gel aangebracht zodat het inbrengen makkelijk verloopt.

De bekkenfysiotherapeut vertelt u gedurende de hele behandeling wat zij doet en wat er gebeurt. Omdat het u mogelijk een angstig gevoel geeft, zal de bekkenfysiotherapeut de stroom eerst heel laag doseren. De stroom mag nooit pijnlijk zijn. Het is daarom belangrijk dat u goed aangeeft wat u voelt. Bij de meeste behandelvormen kunt u de stroom duidelijk voelen, het mag echter nooit pijn doen. Mocht u het toch vervelend vinden of wanneer u toch niet op deze manier behandeld wilt worden, kunt u dat altijd aangeven en kan de behandeling worden gestopt.

De aanschaf van een probe komt voor eigen rekening en zal afhankelijk van de gekozen probe variëren van 20 tot 40 euro. De probe is dan van u en zal ook alleen voor u persoonlijk worden gebruikt. De probe krijgt u mee en dient buiten bereik van kinderen en huisdieren te worden bewaard. Wanneer u de probe thuis gebruikt, dient deze na gebruik meteen te worden gereinigd met water en zeep (biotex). Daarna goed drogen en schoonmaken met 70% alcohol.

Zou u voor de behandeling een badlaken en handdoek willen meenemen?

Mocht u vragen hebben over uw eigen situatie dan beantwoordt de bekkenfysiotherapeut deze graag.  U kunt dan contact opnemen met uw behandelend therapeut.