Elektrostimulatie

Er zijn verschillende redenen om elektro-stimulatie te gebruiken in de behandeling. De meest voorkomende zijn:

  • Het moeilijk kunnen voelen van de bekkenbodemspieren
  • Krachtsverlies van de bekkenbodemspieren
  • Een hoge spierspanning van de bekken-bodemspieren
  • Pijn in het bekkenbodemgebied
  • Een onrustige blaas

Bij het moeilijk kunnen voelen of bij krachtsverlies van de bekkenbodemspieren kan de elektrostimulatie zo ingesteld worden dat het een elektrisch signaal aan de bekkenbodemspieren geeft, zodat deze gaan aanspannen. Normaal spannen deze spieren aan door een elektrisch signaal van de hersenen naar de bekkenbodemspieren. Met de elektrostimulatie is dit signaal na te bootsen en voelt u hoe de bekkenbodemspieren aanspannen.

Bij een onrustige blaas wordt er een stroomvorm gebruikt die de blaas wat rustiger maakt. Hierdoor neemt de drang af en hoeft men niet zo vaak te plassen.

Bij pijn in het bekkenbodemgebied en bij een onrustige blaas kan er ook behandeld worden met elektrostimulatie via de rug en/of het been. Wanneer je op de rug en/of op het been stroom geeft, dan komt de stroom in het ruggenmerg op het niveau van de blaas binnen. Het effect van de stroom breidt zich uit over het hele ruggenmergniveau en beïnvloedt zo de blaas. Zo is het ook mogelijk een pijnstillende behandeling via de rug en/of het been te geven.

Soms is het mogelijk dat u zich zelf thuis met een ‘thuisapparaatje’ gaat behandelen. Wanneer u hiervoor in aanmerking komt, zal de bekkenfysiotherapeut dit met u doornemen.