Bekkenbodemoefeningen

Oefentherapie voor de bekkenbodem

De bekkenbodem is een groep van spieren die onder in het bekken ligt. Door de positie van deze spieren kun je ze niet goed zien. Veel mensen vinden het moeilijk om te voelen waar de bekkenbodem zit en hoe ze deze kunnen oefenen. Dit is niet vreemd, en de bekkenfysiotherapeut helpt u erbij om deze spieren op de juiste manier te leren aan- en ontspannen.

Om bewust te worden van het bekken en de bekkenbodem krijgt u oefeningen en begeleiding van de bekkenfysiotherapeut. Er kan worden geoefend met de oefenbal of het balkussen. Op de bal of het kussen leren mensen beter te voelen in hun onderlichaam.

Bekkenbodemoefeningen zijn niet voor iedereen hetzelfde.  Afhankelijk van de resultaten uit het onderzoek wordt er een persoonlijk oefenschema opgesteld om de functie van de bekkenbodem te optimaliseren. Het persoonlijke oefenschema wordt voor u klaargezet in de fysioholland app. Hierin kunt u de oefeningen terugvinden, met tekst, video en foto. Zo is het duidelijk welke oefeningen u kunt uitvoeren en kunt u via de app herinneringen ontvangen dat het tijd is om te oefenen. Het verbeteren van de bekkenbodemspieren kan ondersteund worden met myofeedback of echografie.