Bekkenbodemoefeningen

Oefentherapie voor de bekkenbodem

De bekkenbodem is een groep van spieren die onder in het bekken ligt. Door de positie van deze spieren kun je ze niet goed zien. Veel mensen vinden het moeilijk om te voelen waar de bekkenbodem zit en hoe ze deze kunnen oefenen. Niet iedereen is zich goed bewust van zijn bekkenbodem. Dit is niet vreemd, aangezien de bekkenbodemspieren maar voor een klein deel zijn vertegenwoordigd op de hersenschors. De handen nemen bijvoorbeeld een veel groter deel in beslag. Daarom is het moeilijk de bekkenbodem te kunnen voelen en te oefenen. Om te kunnen oefenen moeten we ons eerst bewust zijn van wat we kunnen met ons bekken, waar de bekkenbodem is en wat we er mee kunnen.

Om bewust te worden van het bekken en de bekkenbodem krijgt u oefeningen en begeleiding van de bekkenfysiotherapeut. Er kan worden geoefend met de oefenbal of het balkussen. Op de bal of het kussen leren mensen beter te voelen in hun onderlichaam.

Bekkenbodemoefeningen zijn niet voor iedereen hetzelfde. Afhankelijk van de resultaten uit het onderzoek wordt er een persoonlijk oefenschema opgesteld om de functie van de bekkenbodem te optimaliseren. Het is belangrijk dat u zich bewust wordt van het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren. Wanneer uit het onderzoek is gebleken dat de bekkenbodemspieren te zwak zijn, krijgt u oefeningen om deze te versterken. Wanneer is gebleken dat de bekkenbodem niet voldoende ontspant, zult u oefeningen krijgen om dit te leren.  Het bewustworden van de bekkenbodemspieren kan ondersteund worden met myofeedback of echografie.

Het persoonlijke oefenschema wordt voor u klaargezet in de fysioholland app. Hierin kunt u de oefeningen terugvinden, met tekst, video en foto. Zo is het duidelijk welke oefeningen u kunt uitvoeren en kunt u via de app herinneringen ontvangen dat het tijd is om te oefenen.